Curiositats sobre El mago de Oz

El Mago de Oz, la icònica pel·lícula de 1939 que, des de la seva estrena, ha captivat generacions. Amb una història basada en el llibre infantil El maravilloso mago de Oz. Aquesta obra dirigida principalment per Victor Fleming (tot i que diversos directors van contribuir al projecte) va revolucionar el cinema. La pel·lícula va deixar emprenta gràcies a l’ús innovador del Technicolor, una banda sonora inoblidable i el talent d’una jove Judy Garland. És considerada Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO  i la millor pel·lícula fantàstica de la història segons l’ American Film Institute..

Però més enllà del seu encant visual i narratiu, El Mago de Oz amaga una producció plena d’entrebancs i anècdotes sorprenents. Des de canvis constants en la direcció fins a accidents en el rodatge i curiositats que avui formen part de la seva llegenda. Aquesta pel·lícula no només va superar les dificultats per convertir-se en un fenomen cultural, sinó que també

Avui, ens submergim en l’univers d’aquesta pel·lícula per descobrir les curiositats més fascinants.

Benvinguts a Oz!

1- Un rodatge accidentat

Tot i ser una pel·lícula màgica, el rodatge d’El Mago de Oz va ser un autèntic malson. Va estar ple d’incidents i canvis, la producció va passar per les mans de diversos directors, incloent-hi George Cukor i King Vidor, abans que Victor Fleming assumís el control final.

Buddy Ebsen, el primer Home de Llauna, va ser hospitalitzat per una reacció greu al maquillatge d’alumini, i el seu substitut, Jack Haley, va patir amb una fórmula igualment tòxica.

Com també és el cas del maquillatge verd utilitzat per a la Bruixa Malvada de l’Oest que era altament tòxic i va causar problemes de salut a l’actriu Margaret Hamilton. De fet, va patir cremades greus durant una escena on la bruixa desapareix en una columna de foc, ja que es va inflamar.

Bert Lahr, el Lleó covard, dins d’un vestit de 40 quilos fet de pell de lleó real, el feia suar profusament i que per tant desprenia una olor insuportable (inclús hi havien encarregats de “treure’l a passejar”).

2- El vestuari de Dorothy

Les mítiques sabates de Judy Garland no sempre van ser vermelles: en la novel·la original eren platejades, però Hollywood va canviar el color per explotar el Technicolor. Es van fabricar diversos parells per a la pel·lícula de 1939, però la localitat d’aquest, per molts és un misteri.

Un dels cinc parells fabricats per la pel·lícula de 1939 s’exhibeix des de 1979 al Museu Nacional d’Història Americana, però el pas del temps les ha deteriorat. El Smithsonian va llançar un crowdfunding (#KeepThemRuby) per recaptar 300.000 dòlars destinats a restaurar-les i protegir-les en una nova vitrina.

Un altre parell es diu que va ser robat el 2005 del Museu Judy Garland (Grand Rapids, Minnesota) a la ciutat natal de l’actriu i mai s’ha trobat. Per últim, hi ha rumors que Lady Gaga té un parell.

3- Efectes especials del Mago de oz

La pel·lícula va ser pionera en l’ús d’efectes especials. Per crear el tornado que transporta Dorothy a Oz, es va utilitzar una mitja de seda gegant plena de pols. Aquest efecte va ser tan convincent que encara avui en dia impressiona els espectadors.

4- La cançó “Over the Rainbow”

La icònica cançó “Over the Rainbow” creada per Harold Arlen i amb la lletra de Yip Harburg va estar a punt de ser eliminada de la pel·lícula. Els productors van considerar que alentia el ritme de la història i que era massa sofisticada per a un públic infantil. Afortunadament, la cançó es va mantenir i va guanyar l’Oscar a la Millor Cançó Original l’any 1939.

5- Altres obres relacionades

Per últim cal mencionar la nova estrena Wicked. Una pel·lícula que s’estrena el 22 de novembre del 2024. Està ambientada a la Terra d’Oz, molt abans de l’arribada de Dorothy Gale des de Kansas, la trama tracta els esdeveniments del primer acte del musical, seguint els estudis de l’Elphaba, amb la pell verda, a la Universitat de Shiz i l’inici del seu camí per convertir-se finalment en la Malvada Bruixa de l’Oest, juntament amb una improbable amistat amb una companya de classe que més tard es convertirà en Glinda, la Bruixa Bona del Nord.

, , , , , , , , , , , ,